Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Има ли тенденция към образуване на монополи в дигиталната икономика?

Трябва да се промени облагането на дигиталните компании, казва Иванина Манчева, редактор в Economix.bg

гледано: 2646   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Франция не е първата или единствената държава, която въвежда дигитален данък. Индия има от 2016 г. въведен такъв налог, който цели да изравни предполагаемата разлика между данъчните задължения на традиционните и дигиталните компании. Това коментира Иванина Манчева, редактор в Economix.bg, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Тя обясни, че такива данъци са въведени от редица страни. "Франция въведе данъка тази година", припомни Манчева и напомни, че дискусията там е била, защото данъкът е смятан за дискриминационен, непропоционален и твърде тежък за прилагане.

Иванина Манчева е на мнение, че има основания да се търси промяна на облагането на дигиталните компании и те не са само политически или популистки.

"Основанията са свързани с природата на дигиталния бизнес, който е неуловим и не изисква значителни инвестиции във физически активи. Проблемът с нематериалните активи е отбелязан специално в документи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)", информира редакторът в Economix.bg.

Още по темата

По думите ѝ дори централните банки се занимават с последиците от дигиталната икономика.

„Има тенденция към образуване на естествени монополи, която се подпомага от т.нар. мрежови ефекти. Също така има много голямо участие на потребителите в създаването на стойност на тези бизнеси. Потребителите генерират съдържание“, каза Манчева и за пример посочи големите технологични компании като Google и Facebook.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Спука ли се NFT балонът?